Se dau 10.000 de lei de la stat acestor români, cel mai nou ajutor de la stat. Așa stimulezi agricultura, fermierii și producătorii

de: Alexandru Puiu
20 10. 2023

Pe lângă renumitul program Tomata care a făcut o treabă destul de bună în a încuraja producătorii locali de roșii, mai ales în sere și solar, o nouă inițiativă s-ar putea să facă minuni în rândul fermierilor români. De această dată, sunt ajutați producătorii de căpșuni.

Un nou sprijin financiar a fost votat în această săptămână de către senatori pentru producătorii de căpșune. Acesta este în valoare de 10.000 de lei per hectar, cu condiția să nu depășească suma de 100.000 de lei. În mod fascinant, deși schema de ajutor are toate șansele să se materializeze, iar banii să ajungă la populație, Guvernul României s-a opus.

Citește și: Ce sunt punctele albe de pe căpșune: nu sunt semințe, ce spun cercetătorii

Noul ajutor financiar pentru fermierii români

Noua inițiativă pentru producătorii de căpșuni este o inițiativă din partea UDMR care, din partea comisiilor de specialitate a primit un raport negativ. Decizia în comisii a fost luată la îndemnul Guvernului Ciolacu, oficialii din Executiv atrăgând atenția asupra faptului că astfel de inițiative necesită acordul Comisiei Europene, având în vedere că duc la majorarea deficitului bugetar. Mai mult decât atât, există deja subvenții similare care sunt acordate agricultorilor.

Cu toate opozițiile detaliate mai sus, inițiativa legislativă a parlamentarilor UDMR a trecut de votul Senatorilor și urmează să ajungă în Camera Deputaților pentru dezbatere și vot final.

Potrivit proiectului citat de Profit.ro, beneficiarii schemei vor fi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care sunt înregistrate şi autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, persoanele juridice, cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, respectiv grupurile sau organizaţiile de producători.

Citește și: 20 de alimente ce îți cresc nivelul de energie. Ce să mănânci ca să îți îmbunătățești productivitatea

Cine sunt românii eligibili de acest ajutor de 10.000 de lei

Principala condiție de eligibilitate pentru acest ajutor este ca doritorii să cultive căpșuni pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

După cum am menționat și în introducere, valoarea acordată este de 10.000 de lei pe hectar, fără ca suma să depășească 100.000 de lei. Ajutorul se va acorda o singură dată pe an, pe parcursul următorilor trei ani.